pühapäev, 29. august 2010

Ülesanne 3. IT rollist erivajadustega inimestele







Me elame 21. sajandil, kus IT on vallutanud kõik tegevusvaldkonnad. Siis kuulub ka haridus. Inimene, kellest ma jutustan pole kunagi koolis ega ka kursustel õppinud arvuti kasutamist.
Minu sõbranna põeb rasket haigust Sclerosis multiplex, haigushood on vaheldumisi ägenemiste ja taandumistega. Ta on õppinud oma haigusega koos elama. Ta igapäeva toimetuste juurde kuuluvad televiisor, telefon, arvuti. See on tema maailm. Ilma nendeta oleks ta maailmast ära lõigatud, kuna väljas ta ei käi või kui, siis ainult koos abistajaga.  Väljas käimiseks on vaja veel põlvedele ortoose ja tugikeppi paremasse kätte. Sellised inimesed väärivad imetlust- „Pole hullu!“- ütleb Ene ja elab oma igapäevaseid toimetusi tehes edasi.
Arvuti ostas Ene koju mõned aastad tagasi, poegadel on koolis vaja, põhjendas ta oma ostu. Külla minnes leidsin Ene arvuti juurest, tasa ja targu hakkas ta poegade õhutusel ja abiga arvutit tundma õppima. Sama oli  ka mobiiltelefoniga. Peale seda kui tal köögis õnnetus juhtus sai ka mobiil soetatud. Vajas ta aega ja kannatlikku meelt, et uute asjadega harjuda.
Seda võiks nimetada ka „Elukestvaks õppeks“. Hõlmab see kogu elu vältel uute teadmiste ja oskuste omandamist, millega igapäevaselt hakkama saada.
Oma puudest tingituna on Ene justkui aheldatud oma koju, ei sa ta liikuma ja ka parem käsi ei allu kõigile korraldustele.
Tööturule tagasi ta enam ei pääse kuigi võibolla oleks ka tema jaoks sobiv töö olemas, kui ta elaks linnas, maal aga, talle sobivat tööd tema enda kodus pole.
Infotehnoloogia areng on avanud rea uudseid võimalusi andmaks võrdväärse hariduse ka raskete puuetega inimestele. Erinevate riistvaraseadmete ja multimeediatehnoloogia kasutamine kujuneb tõenäoliselt tulevikus eripedagoogika lahutamatuks osaks. (http://wiki.kakupesa.net/index.php/IT_ja_erivajadused)
Austagem teineteise erinevusi ja olegem sallivad!


http://cogito.epaciens.hu/?tag=sclerosis-multiplex

1 kommentaar:

  1. Väga armas lugu, aga kas te pole mõelnud, kuidas saaksite oma sõbrannat aidata? Kirjutate ju, et infotehnoloogia annab võimaluse, aga kuidas, miks te siit edasi ei arutle? Üks asi on näha ja teada probleemi, teine inimeste kaasamine ja aitamine. Lihtsalt vajaliku info jagamine on ka ju aitamine. Usun, et teil on piisavalt teadmisi ja võimalusi, kuidas selliseid inimesi toetada. Liitke oma sõbranna Puuetega Inimeste Kojaga või andke talle teada, et selline ühing on olemas! Ehk leiab ta sealt enda jaoks sobiva rakenduse ja nagu aru saan ei ole ta sugugi veel vana inimene, kui lapsed alles koolis käivad!
    Väga tahaks teie tähelepanu juhtida ajaveebi kirjutiste vormistamise kohta. Esiteks on teie poolt lisatud pilt kadunud(15.09.10), mina seda ei näe. Teiseks viitamine ja ka kasutatud kirjandus ei ole APA stiilile vastav. Palun uurige veelkord akadeemiliste tööde vormistamisnõudeid.

    VastaKustuta